Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tegyünk rosszat, hogy jó következzék belőle?
  2022-12-18 21:55:12, vasárnap
 
  Tegyünk rosszat, hogy jó következzék belőle?

Textus: Jn 11,49-53

Van olyan filmsorozat amelyben gyakran előfordul, hogy a sorozat hőse vagy egy másik jó ember a sorozatban azért gonoszkodik, mert a rosszfiúk elrabolják a feleségét, lányát vagy más családtagját. A hős ideiglenesen együttműködik és segít a rosszfiúknak, hogy megmentse a szerettét. Azért teszi a rosszat, hogy jó következzék belőle.

1993-ban az "Életben maradtak" című film néhány uruguayi rögbijátékos helyzetét mutatta be. Repülőgépük lezuhant az Andokban. Az utasok közül néhányan meghaltak a balesetben, de néhányan lényegében sértetlenül megúszták. A túlélők közül néhányan (ha nem is mind) kannibalizmusra tértek vissza a túlélés érdekében. Egy ilyen helyzetben úgy okoskodtak, hogy vagy ezt teszik, vagy meghalnak. Úgy ítélték meg, hogy jobb élni.

Néha a forradalmak során az emberek egy egész csoportjának az volt az elképzelése, hogy a gonosz embereknek meg kell halniuk, és még ha néhány ártatlan embert tévedésből meg is ölnek, ez rendben van, mert a forradalom sikere sokkal fontosabb. Ez történt a francia forradalomban az 1700-as évek végén és az 1917-es orosz forradalomban. A francia forradalomban ártatlanok haltak meg a bűnösök mellett, mindkettőt guillotine-ra ítélték. De ők egy új társadalmat építettek, és úgy gondolták, hogy ez az, ami a legfontosabb.

Ez a gondolat, hogy rosszat cselekedni, hogy jó következzék belőle, ez visszanyúlik Évának a Sátán által való megkísértéséhez az Édenkertben. Isten azt mondta Ádámnak és Évának, hogy ne egyenek a tiltott fáról, különben meghalnak. Az evés gonoszságot jelentett. A Sátán azonban így szólt Évához (1Mózes 3:4-5):

,,Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogy azon a napon, amelyen esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz."

A Sátán azt mondta neki, hogy ő és Ádám olyanok lesznek, mint Isten, ha vétkeznek. Arra buzdította őket, hogy tegyenek rosszat, hogy jó következzék belőle.

Amikor Sztálin fiatalember volt, a rendőrség körözte. Felkeresett egy fiatal papot, aki pont egyidős volt vele. Sztálin félrevonta a papot, és megkérte, hogy vezesse át a közeli hegyeken, hogy el tudjon menekülni egy bizonyos városba. Sztálinnak szüksége volt a pap szamaraira is, hogy azokon szállítsa az útipoggyászát. A pap segített Sztálinnak. Az út során néha megálltak aludni. A pap később úgy emlékezett, hogy Sztálin néha az ő lábára hajtotta a fejét, amikor szundikált. Évekkel később, Sztálin diktatúrája idején a pap azt kívánta, bárcsak megölte volna Sztálint, amikor lehetősége volt rá. De amikor Sztálinnak segített, még nem is sejtette, hogy milyen szörnyeteg volt Sztálin. Később azonban valóban azt kívánta, bárcsak megölte volna. Azt kívánta, bárcsak gonoszságot tett volna, hogy a világ megmeneküljön Sztálin kegyetlenkedéseitől.

Az igeszakaszunkban Kajafás hasonló módon gondolkodik: tegyünk rosszat, hogy jó következzék belőle. Azzal érvel, hogy Jézust meg kell ölni (jobb nekik és a népnek is, hogy Jézus meghaljon), hogy megőrizzék a pozíciójukat, és a nemzet megmeneküljön. A nagy kérdés az, hogy:

Helyes-e valaha is rosszat tenni azért, hogy jó következzék belőle?

Még néhány bibliai érvet is fel tudnánk használni ennek az elméletnek az alátámasztására - például azt, hogy a héber bábák nem gyilkolták meg a zsidó fiú csecsemőket, amikor megszülettek, hanem azt mondták a fáraónak, hogy a héber nők nem olyanok, mint az egyiptomiak, hogy ők már az érkezésük előtt megszülik a magzatukat. Hazudtak a fáraónak? Kétségtelen, hogy becsapták őt.
Ma reggel szeretném áttekinteni ezt a témát, és megvizsgálni néhány bibliai érvet az ellen, hogy tegyünk rosszat, hogy jó következzék belőle.

Minket, keresztyéneket Isten arra hívott el, hogy szentek legyünk. Isten Igéje felszólít bennünket, hogy győzzük le a kísértést és kerüljük a bűnt. Az Efézus 6:13 azt mondja nekünk, hogy:
,,vegyétek fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok."

Az 1Korinthus 10:13 azt mondja, hogy a bűnre soha nincs elfogadható mentség. Pál azt írta:
,,Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni."

A Róma 12:21 világosan elmondja nekünk, hogy :
,,Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat."

E versek fényében úgy gondolom, hogy ha valaki azt gondolja, hogy rosszat kell tennie ahhoz, hogy jó következzék belőle, az teljesen téved. Ezeken a verseken kívül számos bibliai érv szól ez ellen a felfogás ellen. Ma reggel ezek közül néhányat megvizsgálunk.

1.Először is, jegyezzük meg, hogy Kajafás érvelése teljesen téves volt.

Kajafás gonosz ember volt. A gondolkodása teljesen eltorzult. Nem tudta, mi a helyes és mi a helytelen. Az a vágya, hogy Jézust megölesse, ezt mutatta. Jézus soha semmi rosszat nem tett. Kajafás mégis valahogy azt hitte, hogy Jézus gonosz. Azt is hitte, hogy ő és cselszövőtársai jó emberek. Ő és társai valójában a világtörténelem legszörnyűbb bűntettét tervelték ki és hajtották végre. Megkínozták és megölték Isten szeplőtlen Bárányát. Péter pünkösd napján azt mondta a zsidóknak (ApCsel 2,23):

,,ti a bűnösök keze által keresztre szögeztétek és megöltétek."

A bűnösök, akikre Péter itt utal, a rómaiak. A múlt héten azt mondtam, hogy Poncius Pilátus gonosz ember volt. Mégis Kajafás és a zsidó nagytanács messze felülszárnyalta a rómaiakat a gonoszságban. Emlékeztek, mit mondott Jézus Pilátusnak a János 19:11-ben?

,,annak, aki engem átadott neked, nagyobb a bűne."

Utalhat itt Júdásra . De valószínűbb, hogy Jézus Kajafásra utal, mert Júdás a zsidóknak adta át Jézust és nem a rómaiaknak. Kajafás és a zsidó nagytanács volt az, aki átadta Jézust Pilátusnak. Ha ez igaz, akkor Jézus azt mondja, hogy Kajafás nagyobb bűnös volt, mint Pilátus, az igazságtalan római bíró. Micsoda bűnt követett el Kajafás. Az 1Korinthus 2:8-ban Pál apostol úgy beszél Jézus haláláról mint a ,,dicsőség Urának" megfeszítéséről.

Az Apostolok Cselekedetei 3:13-15-ben, miután Péter meggyógyította a nyomorékot, ezt mondta Izrael férfiainak:

,,Ábrahám, Izsák és Jákób Istene, a mi atyáink Istene megdicsőítette Szolgáját, Jézust, akit ti kiszolgáltattatok, és megtagadtatok Pilátus színe előtt, pedig az úgy döntött, hogy elbocsátja őt. De ti a Szentet és Igazat megtagadtátok, és azt kértétek, hogy egy gyilkost bocsásson szabadon a kedvetekért, az élet fejedelmét pedig megöltétek. Őt Isten feltámasztotta a halálból, aminek mi tanúi vagyunk."

Kajafás tudta, hogy Jézus csodákat tett. Mégis azt tervezte, hogy megöli a dicsőség Urát, az élet szerzőjét, fejedelmét. Nyilvánvaló, hogy az elméje és a gondolkodásmódja teljesen romlott volt. A dicsőség Urának meggyilkolása mellett érvelt.

Mi bukott emberek vagyunk, és elménket, akárcsak Kajafás elméjét, megrontotta, elsötétítette, megfertőzte a bűn. Gyakran rosszul érvelünk. Igen, bennünk van a Lélek. Igen, Ő átalakít minket. Megújítja elménket. Ennek a folyamatnak az lesz a vége, hogy az elménket, gondolkodásunkat Isten akaratával összhangba hozza. Ahogy Pál írja az 1Korinthus 2:16-ban:

,,Bennünk pedig Krisztus értelme van."

De ez nem történik meg velünk azonnal, és talán soha nem is tökéletesen ebben az életben. Pál ezt a korinthusi keresztyéneknek írta, és akkoriban sokukban volt valami hasonló gondolkodás a Krisztus gondolkodásához. De ugyanakkor egymást perelték, (1Kor 6) nagy bűnt tűrtek el maguk között, olyan bűnt, amelyeket még a korabeli pogányok sem tűrtek el. (1Korinthus 5) Az érvelésük teljesen téves volt.

Ha valaha is azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, hogy rosszat teszel azért, hogy nagyobb jó következzék belőle, hogy Pál szavait használjam az 1Korinthus 5:7-ből egy másik témában, tudd meg, hogy ez kudarc, ez vereség számodra. Az egész gondolkodásod elferdült, fonák, helytelen, torz.

Péld 3,5-8: ,,Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féld az URat, és kerüld a rosszat! Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak."

2.A második bibliai érv az ellen a gondolkodás ellen, hogy cselekedjünk rosszat, hogy jó következzék belőle, azzal a ténnyel függ össze, hogy a bűn célja Isten és az Ő uralmának elpusztítása.

Isten erkölcsi törvénye nem önkényes. Nagy része Isten jellemét tükrözi. Nem szabad hazudnunk, mert Isten természete maga az igazság. Lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Ez ellenkezik a természetével. Tehát a nekünk szóló parancs, hogy mondjunk igazat, Isten jellemén alapul.

Ez igaz arra a parancsra is, hogy szeressük felebarátainkat, ellenségeinket. Ez azért van, mert Isten természete maga a szeretet. Ahogy az 1 János 4:16 mondja:

"Isten szeretet".

Szereti az embereket, még az ellenségeit is. A Zsoltárok 145:13 azt mondja, hogy ,,Jó az ÚR mindenkihez, irgalmas minden teremtményéhez." Azért kell tehát szeretnünk másokat, mert Isten szeretet.

Ez azt jelenti, hogy amikor a gonosz elleni harcról van szó, soha nem szabad tűzzel a tűz ellen harcolnunk. Néha a tűzoltók megpróbálják megakadályozni a tűz terjedését úgy, hogy felgyújtanak egy területet, hogy amikor a tűz odaér, akkor megálljon, mert nincs ott semmi éghető dolog. Arról is olvastam, hogy vannak olyan katonai tankok, amelyeket úgynevezett "reaktív páncélzat" véd. A robbanó reaktív páncélzat egy olyan páncélzat, amely robbanótöltetekkel védekezik más robbanóanyagok ellen, amelyeket rá lőnek. A robbanásveszélyes reaktív páncélzat gyakran műanyag robbanóanyagból, például C4-ből áll, amelyet két fémlemez közé helyeznek. Ezek úgy néznek ki, mint a téglák, és a normál tankpáncélzat tetejére vannak felszerelve. Amikor a robbanófej eltalálja a harckocsit, a reaktív páncéltégla felrobban. A robbanás által keltett lökéshullám szétszórja a robbanófej olvadt fémsugarát. A felső lemez kifelé repül, és így segít az olvadt fémsugár szétszóródásában. Az ötlet lényege, hogy a tankban tartózkodók biztonságban legyenek, és a tank továbbra is használható maradjon.

De a gonosz és a bűn elleni harcban soha nem szabad tűz ellen tűzzel harcolnunk. Ha ezt tesszük, az olyan, mintha eldobnánk mind a támadó, mind a védőfegyvereket, és csatlakoznánk az ellenséghez.

2A. Ez azért van így, mert a bűn támadás Isten ellen, az Ő jelleme ellen.

Herman Bavinck szerint a bűn "lényegében lázadás Isten ellen...".
John Frame így ír a bűnről: "a bűn alapvetően kísérlet arra, hogy Isten legyen, hogy Istent helyettesítse a trónon."
Louis Berkhof a következőket mondja a bűnről: "Ez az Istentől való elszakadás, az Istennel való szembenállás, az Isten iránti gyűlölet...".
John Frame hozzáteszi: "a bűn radikális szakadás lényünk legmélyén. A bűnben elfordulunk Isten jó parancsolataitól, országától és dicsőségétől, hitétől és szeretetétől. Magába foglalja a lázadó engedetlenséget, a Sátán országát és a gonosz magatartást (gyűlölet, erkölcstelenség, viszálykodás, féltékenység, harag, irigység stb.)".
Bavinck azt mondja, hogy az eredendő bűn gyökér és, "egy szentségtelen forrás, amelyből a bűn folyamatosan fakad, egy olyan erő, amely az ember szívét mindig rossz irányba hajtja - el az Istentől és a Vele való közösségtől, a romlás és a pusztulás felé".
Minden bűn, még a legkisebb bűnök is, Isten és az Ő uralmának elpusztítására törekszenek. Ha azt gondoljuk, hogy a bűnt Isten javára használhatjuk, akkor teljesen tévedünk. A bűn csak ártani fog neked. Olyan, mintha egy időzíthető gyújtószerkezettel rendelkező kézigránátot dobnál el. Néhány háborús filmben láttam olyan jelenetet, amikor egy katona eldob egy gránátot az ellenségre, de mivel az idő túl hosszú a robbanásig, egy ellenséges katona felveszi, és gyorsan visszadobja oda, ahonnan jött - ami az első katona halálát eredményezi, aki eldobta. A bűn célja Isten elpusztítása. Célja, hogy téged is elpusztítson.

3. Harmadszor, szüksége van-e Istennek arra, hogy rosszat tegyünk, hogy megvalósítsa igazságos tervét és célját?

Nem. Isten általában az Ő népének engedelmességén keresztül valósítja meg igazságos tervét és célját. Néha a gonosz emberek engedetlenségét is felülbírálja, és ezzel megvalósítja igazságos tervét és célját.

József története is tartalmaz erre példát. Testvérei gyűlölték Józsefet, és megpróbáltak megszabadulni tőle. Eladták őt rabszolgának. De Isten jót hozott ki belőle, és Józsefet családja megmentőjévé tette. Egyiptom második legnagyobb emberévé emelte fel és megmentette őket József által az éhhaláltól. Ahogy József mondta a testvéreinek, hogy féltékenyek voltak rá, és eladták őt rabszolgának (1Mózes 50:20):

,,Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa."

Mi történt volna, ha József enged Potifár felesége csábításainak? József gondolkodhatott volna úgy, hogy jobb neki, ha enged a nő közeledésének, csábításainak. De nem. Ha József elbukott volna, ha kudarcot vallott volna, Isten máshonnan hozta volna el a szabadulást. Ahogy Márdokeus mondta Eszter királynőnek (Eszter 4:14):

,,Mert ha te most némán hallgatsz, a zsidók kaphatnak módot máshonnan a szabadulásra és menekvésre, te azonban családoddal együtt elpusztulsz. Ki tudja, nem éppen a mostani idők miatt jutottál-e királynői méltóságra?"

Jézusnak soha nincs szüksége arra, hogy rosszat tegyél, hogy segítsd Őt, miközben építi a gyülekezetét. Nincs szükségünk arra, hogy rosszat tegyünk, hogy Isten szándéka megvalósulhasson. Miért lenne erre valaha is szükségünk? Isten a Mindenható. Ő mindenható. Gyakran látjuk, hogy Isten a lehetetlennek tűnő dolgokat is megteszi, amikor az Ő népe állhatatosan engedelmeskedik Neki. Isten az Ő népének engedelmességét használja fel terve és célja megvalósítására.

4. Negyedszer, nem szabad rosszat tennünk, hogy jó következzék belőle, azért mert Isten törvénye egy.

Az egész törvény egybefügg. Nem lehet egyik parancsolatot a másikkal szembeállítani. A Jakab 2:10 azt mondja:
,,Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezik."

Hogyan lehetséges ez? Dan G. McCartney megjegyzi:
"Az Istennel való kapcsolat a cél, nem pedig valamiféle elvont engedelmesség különálló parancsok gyűjteménye iránt. Ezért van az, hogy akár egyetlen parancs megszegése is az egész megszegése".
R. C. H. Lenski egy tekés analógiát használ ennek illusztrálására. Azt írja:
"A törvény nem tíz bábu, amelyek közül egyet le lehet ütni, míg a többi állva marad. A törvény egy egység, az egysége a szeretet; ha egy ponton megsértjük, azzal a szeretetet mint olyat, az egészet sértjük meg."
Kálvin János azt mondja Kajafás javaslatáról, hogy a nemzet számára jobb, ha Jézust megölik:
"egy népet semmivel sem védi jobban egy ártatlan ember igazságtalan halála, mint az ember egész testét, ha csak a torkát vágod át, vagy a mellét szúrod át karddal."

Róm 3,7-8 mondja: ,,Mert ha Isten igazsága az én hazugságom által lett naggyá az ő dicsőségére, akkor miért kell még nekem bűnösként megítéltetnem? Vagy talán igaz az, amivel rágalmaznak minket, és amit állítanak némelyek, hogy tudniillik ezt mondjuk: Tegyünk rosszat, hogy jó következzék belőle? Az ilyeneket méltán sújtja az ítélet!"

Testvérek, ismerjétek fel, hogy a mai világ azt akarja, hogy ne engedelmeskedjetek Istennek. Azt akarják, hogy elfogadjátok a gonoszságukat, vagy legalábbis ne szóljatok ellene. Néhány keresztyén talán azt mondja:
"Hígítsuk fel az üzenetünket, hogy a nem keresztyének jobban érezzék magukat az istentiszteleteinken. Nem fogunk beszélni bizonyos tanításokról, például a megtérésről, mert a nem hívők ezt sértőnek találják. Nem fogunk megemlíteni bizonyos bűnöket, amelyeket a társadalmunk elfogadott. Így elfogadhatóbbá tesszük a gyülekezetünket számukra".
Nem. Közvetlenül azelőtt, hogy Jézus felment a mennybe, ezt mondta tanítványainak (Máté 28:20):
"tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek".
Testvérek, engedelmeskedjetek Isten Igéjének. Legyetek szentek, egyénileg és közösségileg is. Engedelmeskedjetek Istennek teljes mértékben. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: ellenállhassatok, parancsolataitól, megvalósulhasson, szétszóródásában, gondolkodásmódja, gondolkodásunkat, igeszakaszunkban, engedelmességét, engedelmeskedik, erkölcstelenség, megvalósítására, felülszárnyalta, világtörténelem, illusztrálására, keresztyéneknek, megfeszítéséről, felebarátainkat, engedelmességén, védőfegyvereket, engedetlenséget, megkísértéséhez, engedetlenségét, cselszövőtársai, gondolkodhatott, robbanóanyagból, kannibalizmusra, gondolkodásához, gyülekezetünket, alátámasztására, ellenségeinket, teremtményéhez, robbanóanyagok, feltámasztotta, meggyógyította, szembeállítani, keresztyéneket, sorozat hőse, sorozatban azért, rosszfiúk elrabolják, utasok közül, túlélők közül, túlélés érdekében, ilyen helyzetben, forradalmak során, egész csoportjának, gonosz embereknek, forradalom sikere, francia forradalomban, 1700-as évek, 1917-es orosz, bűnösök mellett, tiltott fáról, Amikor Sztálin, Isten Igéje, Poncius Pilátus, Mégis Kajafás, Jézus Pilátusnak, Jézus Kajafásra, Jézust Pilátusnak, Apostolok Cselekedetei, Jákób Istene, Ahogy Pál, Herman Bavinck, John Frame, Louis Berkhof, Ahogy József, Ahogy Márdokeus, Kálvin János, Isten Igéjének, Engedelmeskedjetek Istennek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, jó napot mindenkin...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Elköszönt  Png kislány  Bertolt Brecht -től idézet  Éretlen vers  A sors  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  képre írva  Sokan azt tartják  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hiányzik  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Zilahy Lajos gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Idő  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Adakozás  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png lepke  Gonosz démon-álarc  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Hazára minden embernek szükség...  Éretlen vers  Szép napot kívánok  Az engedelmesség miért nem vál...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Fehér virág  Png kutya  Facebookon kaptam  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Bounty krémes  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Reménység és erő Krisztustól e...  A Megváltó szolgálatában  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
sorozat hőse, sorozatban azért, rosszfiúk elrabolják, utasok közül, túlélők közül, túlélés érdekében, ilyen helyzetben, forradalmak során, egész csoportjának, gonosz embereknek, forradalom sikere, francia forradalomban, 1700-as évek, 1917-es orosz, bűnösök mellett, tiltott fáról, evés gonoszságot, rendőrség körözte, fiatal papot, közeli hegyeken, bizonyos városba, világ megmeneküljön, igeszakaszunkban Kajafás, nemzet megmeneküljön, nagy kérdés, héber bábák, érkezésük előtt, gonosz napon, bűnre soha, kísértéssel együtt, szabadulás útját, teljesen téved, verseken kívül, felfogás ellen, gondolkodása teljesen, világtörténelem legszörnyűbb, bűnösök keze, múlt héten, zsidó nagytanács, zsidóknak adta, igazságtalan római, gyilkost bocsásson, élet fejedelmét, dicsőség Urát, élet szerzőjét, gondolkodásmódja teljesen, dicsőség Urának, korinthusi keresztyéneknek, korabeli pogányok, érvelésük teljesen, másik témában, egész gondolkodásod, magad eszére, második bibliai, gondolkodás ellen, ténnyel függ, nekünk szóló, gonosz elleni, tűzoltók megpróbálják, robbanó reaktív, olyan páncélzat, robbanásveszélyes reaktív, normál tankpáncélzat, robbanófej eltalálja, reaktív páncéltégla, robbanás által, robbanófej olvadt, felső lemez, olvadt fémsugár, ötlet lényege, tankban tartózkodók, tank továbbra, következőket mondja, bűnben elfordulunk, lázadó engedetlenséget, gonosz magatartást, szentségtelen forrás, ember szívét, pusztulás felé, legkisebb bűnök, bűnt Isten, katona eldob, ellenséges katona, első katona, gonosz emberek, zsidók kaphatnak, mostani idők, lehetetlennek tűnő, egész törvény, másikkal szembeállítani, valamennyi ellen, egész megszegése, tekés analógiát, többi állva, ponton megsértjük, szeretetet mint, egészet sértjük, nemzet számára, népet semmivel, ártatlan ember, ember egész, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4426
  • e Hét: 38202
  • e Hónap: 67514
  • e Év: 255316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.